FSU u BiH · O nama

Pretraga

Koalicija KOMA

Naši partneri

FSU u BiH je tokom četiri godine rada ostvarila saradnju i partnerstvo sa 56 vladinih institucija na svim nivoima i drugih javnih ustanova, koje su aktivno podržale i učestvovale u implementaciji 58 projekata NVO-a i preduzeća. Lista partnera FSU u BiH.

FSU u BiH Press kutak

Himna FSU u BiH

Osnivač

DonatoriNaše vrijednosti

FSU u BiH zasniva svoj rad na sljedećim vrijednostima:

1. Smanjenje socijalne isključenosti

Što manji procent građana koji su isključeni iz tokova društvenog života po nekom ili više osnova, zbog svog invaliditeta, socijalnog statusa, nacionalnog porijekla ili seksualnog opredjeljenja. Zagovarati i širiti ideju tolerancije i povećanja opšte socijalne uključenosti. Težiti socijalnom napretku.

2. Ljudska prava za sve

Različitosti koje su pojedinci stekli ili se s njima rodili ne smiju biti razlog da se zakoni i standardi ljudskih prava na njih različito primjenjuju u poređenju sa ostalim građanima u društvu. Boriti se s predrasudama jer različitosti znače dodatni kvalitet i vrijednost!

3. Stop marginalizaciji !

Da potreba za upotrebom termina „marginalizovani pojedinci i grupe“ postepeno nestane iz upotrebe i da predrasude postupno napuštaju glave pojedinaca i određenih društvenih grupa!

4. Transparentnost i odgovornost

Poštovanje zakonskih regulativa, osiguranje sistema kvaliteta u svakodnevnom funkcionisanju i djelovanju i princip dobrog poslovanja u procesu dodjele grantova, monitoringu i izvještavanju – ličnim primjerom i očekivanjem istoga od naših partnera.

5. Jači NVO sektor

Promocija vrijednosti civilnog društva sa aktivnim i funkcionalnim NVO-ima posvećenim svojim građanima. Unapređenjem kapaciteta i metodologije rada NVO-a i sistemskim promjenama u načinu finansiranja i položaja nevladinih organizacija učiniti da organizacije civilnog sektora mogu efikasnije da zastupaju, štite i zadovoljavaju interese populacije koju predstavljaju.

6. Promocija društva jednakih mogućnosti

Zagovarati i promovisati takvo društvo i sisteme društvene podrške koji marginalizovanim građanima ne pružaju samo minimum za puko funkcionisanje (npr. u medicinskom smislu) nego koje omogućuje da se oni uključe u sve društvene procese ravnopravno, s akcentom na njihove preostale mogućnosti i kapacitete da funkcionišu sa takvih startnih pozicija koje su povoljne i prilagođene specifičnostima takvih građana.

7. Partnerstvo svih

Civilni sektor koji je prepoznat kao partner javnom i privatnom sektoru u procesu donošenja politika i njihovom provođenju i nadzoru i organizacije civilnog društva koje imaju puno povjerenje građana.Naši korisnici

 • Slobodan Tešunović, Bijeljina

  Veoma mnogo mi znači što sam dobio mogućnost da se zaposlim u okviru ovog projekta, to znači sigurnost i egzistenciju za naše porodice. Na ovaj način zarađujemo i obezbjeđujemo staž. To što je u okviru projekta nabavljena nova oprema, kao što su trimeri i kamion, znači kvalitetniji rad i bolje uslove za rad na ovim poslovima. To vjerovatno stvara i mogućnost da ostanemo da radimo i nakon isteka projekta.

 • Bojana Glogovac, Trebinje

  Ova prilika za zapošljavanje na pet mjeseci u okviru projekta koji podržava Fondacija za socijalno uključivanje u BiH mi znači mnogo. Bila sam ovdje na radnoj okupaciji. Ovo je prvi put da sam zaposlena i da zarađujem novac.

 • Srećko Lalić, Trebinje

  Prije ovog projekta nisam imao mogućnosti da se zaposlim. Prije pet godina sam završio srednju ekonomsku školu i ovo mi je prvi put da sam u radnom odnosu, zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i mogućnosti da se zaposlim. Mnogo mi znači što mi je data mogućnost da se zaposlim kroz ovaj projekat.

 • Almir Bakić, Tuzla

  Plastenik mi puno znači jer sam već godinama nezaposlen. Osoba sa invaliditetom sam od 2007. godine i ne mogu naći posao. Donacija plastenika mi je omogućila da ostvarim samozapošljavanje. Poslije špinata ću zasaditi luk i salatu, koje planiram prodati. Zahvaljujem Fondaciji za socijalno uključivanje u BiH i Udruženju "BOSPER" što su omogućili ljudima poput mene da uspiju da sami nešto ostvare.

 • Šefik Čajić, Tuzla

  Već 10 godina sam u penziji. Bolujem od bipolarne depresije. Rad u plasteniku mi dođe kao okupaciona terapija. Podršku mi pružaju supruga i mlađi sin. Špinat ću probati prodati na pijaci. Poslije špinata sam planirao da zasadim paradajz i papriku. Prodaja špinata i drugog povrća će pomoći mojoj porodici, s obzirom da primam minimalnu penziju.

 • Edin Korugić-Zahirović, Donji Vakuf

  Nas u domaćinstvu ima ukupno 7 članova. Ja sam ratni-vojni invalid sa 70% oštećenja i nezaposlen sam. Rad u plastenicima mi puno znači za finansijski boljitak, jer mi troje djece ide u školu, a primanja su slaba. Nadam se da ćemo ostvariti prodaju povrća i da će biti prilike da se zaposli još ljudi.

 • Ćamila Hadžić, Donji Vakuf

  Angažman na poslovima sadnje u plasteniku za mene znači da ću imati malo bolje uslove života i moći da zaradim nešto za svoju djecu. Svaka zarada nam je dobro došla pošto nas u porodici ima puno, plaćamo kiriju, školujemo troje djece a samo suprug radi. Nadam se da će biti još prilika za rad.

 • Duška Ševa-Majdandžić, Banja Luka

  Moj biznis plan je bila nabavka krave jer živim na selu. Već smo imali jednu kravu, ali jedna krava nije dovoljna. Zbog toga sam tražila nabavku još jedne krave jer to mnogo znači mom domaćinstvu, što finansijski zbog zarade, a što zbog naših potreba za mlijekom, sirom i kajmakom. Prodajom proizvoda pokušavamo da osiguramo zaradu. Pored prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda, godišnje se može prodati i jedno tele i zaraditi 1.000,00 KM.