Pretraga

Koalicija KOMA

Naši partneri

FSU u BiH je tokom četiri godine rada ostvarila saradnju i partnerstvo sa 56 vladinih institucija na svim nivoima i drugih javnih ustanova, koje su aktivno podržale i učestvovale u implementaciji 58 projekata NVO-a i preduzeća. Lista partnera FSU u BiH.

FSU u BiH Press kutak

Himna FSU u BiH

Osnivač

DonatoriFSU u BiH Press kutak


Mi2.ba

Papić: Sistemski urediti oblast socijalnog poduzetništva

Socijalno poduzetništvo je inovatni model zapošljavanja jer nezaposlenost nije samo ekonomski nego i  socijalni problem – izjavio je direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) Žarko Papić, na održanom FSU u BiH/IBHI Okruglom stolu „Planiranje razvoja socijalnog poduzetništva – primjer Kantona Sarajevo“. 

Objavljeno » 25.4.2017.

Bosnia.shafaqna.com

FSU u BiH/IBHI Okrugli sto „Planiranje razvoja socijalnog poduzetništva – primjer Kantona Sarajevo“

Na održanom okruglom stolu, Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) naveo je da Strategija razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine predstavlja veoma dobar primjer da se može razvijati sistem kada je riječ o socijalnom poduzetništvu.


Objavljeno » 25.4.2017.

Vijesti.ba

Papić: Sistemski urediti oblast socijalnog poduzetništva

„Planiranje razvoja socijalnog poduzetništva – primjer Kantona Sarajevo“, tema je okruglog stola održanog u Sarajevu u okviru zagovaračke kampanje „Donošenje novih politika i mjera u oblasti socijalnog poduzetništva" koju Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH), Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) i Koalicija marginalizovanih grupa u BiH KOMA provode u okviru projekta Program održivosti civilnog društva (CSSP), sektor ljudska prava – marginalizovane grupe, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Objavljeno » 25.4.2017.

Klix.ba

Papić: Sistemski urediti oblast socijalnog poduzetništva

Socijalno poduzetništvo je inovatni model zapošljavanja jer nezaposlenost nije samo ekonomski nego i socijalni problem izjavio je direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) Žarko Papić na Okruglom stolu "Planiranje razvoja socijalnog poduzetništva – primjer Kantona Sarajevo", kao jedne od aktivnosti zagovaračke kampanje "Donošenje novih politika i mjera u oblasti socijalnog poduzetništva" koju Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH), Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) i Koalicija marginalizovanih grupa u BiH "KOMA" provode u okviru projekta Program održivosti civilnog društva (CSSP), sektor ljudska prava – marginalizovane grupe, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Objavljeno » 25.4.2017.

Organizacija amutiraca UDAS RS

Javna debata ''Reformska agenda i unapređenje položaja marginalizovanih grupa u BiH''

U Sarajevu 27. aprila 2017. godine, održat će se Javna debata na temu ''Reformska agenda i unapređenje položaja marginalizovanih grupa u BiH". Ovo je jedna od aktivnosti koje se provode u okviru projekta Program održivosti civilnog društva (CSSP), za sektor ljudska prava – marginalizovane grupe, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) a koji provode Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI).

Objavljeno » 19.4.2017.

zamisli.ba

Kompanije koje postoje zbog posla umjesto profita

Kampanju kojom se pokušava osigurati zakonsko uređenje oblasti socijalnog poduzetništva, provode Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSUuBiH), Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) i Koalicija marginalizovanih grupa „KOMA“ u okviru projekta Program održivosti civilnog društva (CSSP) uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Sporadično ili projektno bavljenje socijalnim poduzetništvom je model u kojem je ono trenutno zastupljeno u BiH. Takav model zapošljavanja i poslovanja kompanija nije održiv jer kada se projekt završi, biznis i radnike sljeduju problemi i uglavnom ne opstaju.

 

Objavljeno » 13.4.2017.

BN TV

 Dobro jutro Srpska - "Analiza potreba, prava i položaja OSI u BiH", Banja Luka (objavljeno na Youtube.com)

U okviru USAID projekta Program održivosti civilnog društva, za sektor ljudska prava - marginalizovane grupe, koji implementiraju Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU u BiH) i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI), 5. aprila 2017. je u Banjoj Luci organizovan Okrugli sto na temu „Analiza potreba, prava i položaja osoba sa invaliditetom u BiH“, na kojem je prezentirano istoimeno istraživanje.

Na press konferenciji medijima su se obratili: dr. Ljubo Lepir, profesor sa Fakulteta političkih nauka Banja Luka; Sabina Čano (Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH), Sandra Trkulja (Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS)  i Ranka Ninković-Papić, direktorica FSU u BiH.

Objavljeno » 11.4.2017.
Naši korisnici

 • Slobodan Tešunović, Bijeljina

  Veoma mnogo mi znači što sam dobio mogućnost da se zaposlim u okviru ovog projekta, to znači sigurnost i egzistenciju za naše porodice. Na ovaj način zarađujemo i obezbjeđujemo staž. To što je u okviru projekta nabavljena nova oprema, kao što su trimeri i kamion, znači kvalitetniji rad i bolje uslove za rad na ovim poslovima. To vjerovatno stvara i mogućnost da ostanemo da radimo i nakon isteka projekta.

 • Bojana Glogovac, Trebinje

  Ova prilika za zapošljavanje na pet mjeseci u okviru projekta koji podržava Fondacija za socijalno uključivanje u BiH mi znači mnogo. Bila sam ovdje na radnoj okupaciji. Ovo je prvi put da sam zaposlena i da zarađujem novac.

 • Srećko Lalić, Trebinje

  Prije ovog projekta nisam imao mogućnosti da se zaposlim. Prije pet godina sam završio srednju ekonomsku školu i ovo mi je prvi put da sam u radnom odnosu, zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i mogućnosti da se zaposlim. Mnogo mi znači što mi je data mogućnost da se zaposlim kroz ovaj projekat.

 • Almir Bakić, Tuzla

  Plastenik mi puno znači jer sam već godinama nezaposlen. Osoba sa invaliditetom sam od 2007. godine i ne mogu naći posao. Donacija plastenika mi je omogućila da ostvarim samozapošljavanje. Poslije špinata ću zasaditi luk i salatu, koje planiram prodati. Zahvaljujem Fondaciji za socijalno uključivanje u BiH i Udruženju "BOSPER" što su omogućili ljudima poput mene da uspiju da sami nešto ostvare.

 • Šefik Čajić, Tuzla

  Već 10 godina sam u penziji. Bolujem od bipolarne depresije. Rad u plasteniku mi dođe kao okupaciona terapija. Podršku mi pružaju supruga i mlađi sin. Špinat ću probati prodati na pijaci. Poslije špinata sam planirao da zasadim paradajz i papriku. Prodaja špinata i drugog povrća će pomoći mojoj porodici, s obzirom da primam minimalnu penziju.

 • Edin Korugić-Zahirović, Donji Vakuf

  Nas u domaćinstvu ima ukupno 7 članova. Ja sam ratni-vojni invalid sa 70% oštećenja i nezaposlen sam. Rad u plastenicima mi puno znači za finansijski boljitak, jer mi troje djece ide u školu, a primanja su slaba. Nadam se da ćemo ostvariti prodaju povrća i da će biti prilike da se zaposli još ljudi.

 • Ćamila Hadžić, Donji Vakuf

  Angažman na poslovima sadnje u plasteniku za mene znači da ću imati malo bolje uslove života i moći da zaradim nešto za svoju djecu. Svaka zarada nam je dobro došla pošto nas u porodici ima puno, plaćamo kiriju, školujemo troje djece a samo suprug radi. Nadam se da će biti još prilika za rad.

 • Duška Ševa-Majdandžić, Banja Luka

  Moj biznis plan je bila nabavka krave jer živim na selu. Već smo imali jednu kravu, ali jedna krava nije dovoljna. Zbog toga sam tražila nabavku još jedne krave jer to mnogo znači mom domaćinstvu, što finansijski zbog zarade, a što zbog naših potreba za mlijekom, sirom i kajmakom. Prodajom proizvoda pokušavamo da osiguramo zaradu. Pored prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda, godišnje se može prodati i jedno tele i zaraditi 1.000,00 KM.