FSU u BiH · Rekli su o FSU u BiH

Pretraga

Koalicija KOMA

Naši partneri

FSU u BiH je tokom četiri godine rada ostvarila saradnju i partnerstvo sa 56 vladinih institucija na svim nivoima i drugih javnih ustanova, koje su aktivno podržale i učestvovale u implementaciji 58 projekata NVO-a i preduzeća. Lista partnera FSU u BiH.

FSU u BiH Press kutak

Himna FSU u BiH

Osnivač

DonatoriFSU u BiH Press kutak


TV 1

TV 1, Ja biram goste sa Žarkom Papićem – Socijalno poduzetništvo, 25.2.2018.

TV emisija „Ja biram goste sa Žarkom Papićem“ na TV1 je realizovana u okviru projekta „Program održivosti civilnog društva“, za sektor ljudska prava - marginalizovane grupe, i organizovana na temu značaja razvoja socijalnog poduzetništva u BiH sa sljedećim gostima: Majdom Fetahagić, pomoćnicom direktora Zavoda za planiranje KS, Omerom Korjenićem, rukovodiocem Odsjeka za zapošljavanje (FZZZ), Mirom Jović, izvršnom direktoricom Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče (UPIP) i Dušanom Markovićem, direktorom Preduzeća za zapošljavanje invalida PATRIOT, Bijeljina.

Objavljeno » 25.02.2018

TV1, Dnevnik

Medijski briefing povodom Svjetskog dana socijalne pravde

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde – 20. februara, Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) organizovali su medijski briefing na kojem se diskutovalo sa predstavnicima medija, vlasti i nevladinog sektora o značaju usvajanja Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama sa invaliditetom u FBIH, koji je planiran u Programu rada Vlade Federacije BiH za 2018. godinu. Medijski briefing je organizovan u okviru projekta „Program održivosti civilnog društva“, za sektor ljudska prava - marginalizovane grupe, koji finansira USAID – Američka agencija za međunarodni razvoj.

Objavljeno » 20.02.2018

Web portal TV1.ba

Svjetski dan socijalne pravde

Dvadeseti februar obilježava se kao Svjetski dan socijalne pravde. U Sarajevu se danas razgovaralo na temu značaja usvajanja Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama sa invaliditetom.

Objavljeno » 20.02.2018

Web portal Hayat.ba

BEŠLIJA: U BIH DRAMATIČNA DISKRIMINACIJA PREMA NERATNIM INVALIDIMA

Diskriminacija među osobama s invaliditetom po osnovu uzroka nastanka invaliditeta u Bosni i Hercegovini je dramatična - posebno prema neratnim invalidima, istaknuto je danas na obilježavanju Svjetskog danas socijalne pravde.

Generalna sekretarka Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH Elvira Bešlija rekla je da se ta diskriminacija ne odnosi samo na novčana davanja, već je prisutna od nabavke ortopedskih i drugih pomagala do toga da na šalterima prednost imaju samo ratni vojni invalidi, prenosi Fena.

Objavljeno » 20.02.2018

Web portal Faktor.ba

Isti problem, različita prava: Diskriminacija osoba sa invaliditetom u FBiH

Širom svijeta se 20. februar obilježava kao Svjetski dan socijalne pravde. Ovaj datum je odredio UN kao dan kada se države trebaju posvetiti promociji aktivnosti usmjerenih na rješavanje problema poput diskriminacije, siromaštva, isključenosti i nezaposlenosti.

Objavljeno » 21.02.2018

Web portal Vijesti.ba

U BiH dramatična diskriminacija prema neratnim invalidima

Diskriminacija među osobama s invaliditetom po osnovu uzroka nastanka invaliditeta u Bosni i Hercegovini je dramatična - posebno prema neratnim invalidima, istaknuto je danas na obilježavanju Svjetskog dana socijalne pravde.

Generalna sekretarka Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH Elvira Bešlija rekla je da se ta diskriminacija ne odnosi samo na novčana davanja, već je prisutna od nabavke ortopedskih i drugih pomagala do toga da na šalterima prednost imaju samo ratni vojni invalidi.

Objavljeno » 21.02.2018

Web portal Bljesak.info

Neratni invalidi su dramatično diskriminirani u BiH

Diskriminacija među osobama s invaliditetom po osnovu uzroka nastanka invaliditeta u Bosni i Hercegovini je dramatična - posebno prema neratnim invalidima, istaknuto je danas na obilježavanju Svjetskog danas socijalne pravde.

Objavljeno » 21.02.2018
Naši korisnici

 • Slobodan Tešunović, Bijeljina

  Veoma mnogo mi znači što sam dobio mogućnost da se zaposlim u okviru ovog projekta, to znači sigurnost i egzistenciju za naše porodice. Na ovaj način zarađujemo i obezbjeđujemo staž. To što je u okviru projekta nabavljena nova oprema, kao što su trimeri i kamion, znači kvalitetniji rad i bolje uslove za rad na ovim poslovima. To vjerovatno stvara i mogućnost da ostanemo da radimo i nakon isteka projekta.

 • Bojana Glogovac, Trebinje

  Ova prilika za zapošljavanje na pet mjeseci u okviru projekta koji podržava Fondacija za socijalno uključivanje u BiH mi znači mnogo. Bila sam ovdje na radnoj okupaciji. Ovo je prvi put da sam zaposlena i da zarađujem novac.

 • Srećko Lalić, Trebinje

  Prije ovog projekta nisam imao mogućnosti da se zaposlim. Prije pet godina sam završio srednju ekonomsku školu i ovo mi je prvi put da sam u radnom odnosu, zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i mogućnosti da se zaposlim. Mnogo mi znači što mi je data mogućnost da se zaposlim kroz ovaj projekat.

 • Almir Bakić, Tuzla

  Plastenik mi puno znači jer sam već godinama nezaposlen. Osoba sa invaliditetom sam od 2007. godine i ne mogu naći posao. Donacija plastenika mi je omogućila da ostvarim samozapošljavanje. Poslije špinata ću zasaditi luk i salatu, koje planiram prodati. Zahvaljujem Fondaciji za socijalno uključivanje u BiH i Udruženju "BOSPER" što su omogućili ljudima poput mene da uspiju da sami nešto ostvare.

 • Šefik Čajić, Tuzla

  Već 10 godina sam u penziji. Bolujem od bipolarne depresije. Rad u plasteniku mi dođe kao okupaciona terapija. Podršku mi pružaju supruga i mlađi sin. Špinat ću probati prodati na pijaci. Poslije špinata sam planirao da zasadim paradajz i papriku. Prodaja špinata i drugog povrća će pomoći mojoj porodici, s obzirom da primam minimalnu penziju.

 • Edin Korugić-Zahirović, Donji Vakuf

  Nas u domaćinstvu ima ukupno 7 članova. Ja sam ratni-vojni invalid sa 70% oštećenja i nezaposlen sam. Rad u plastenicima mi puno znači za finansijski boljitak, jer mi troje djece ide u školu, a primanja su slaba. Nadam se da ćemo ostvariti prodaju povrća i da će biti prilike da se zaposli još ljudi.

 • Ćamila Hadžić, Donji Vakuf

  Angažman na poslovima sadnje u plasteniku za mene znači da ću imati malo bolje uslove života i moći da zaradim nešto za svoju djecu. Svaka zarada nam je dobro došla pošto nas u porodici ima puno, plaćamo kiriju, školujemo troje djece a samo suprug radi. Nadam se da će biti još prilika za rad.

 • Duška Ševa-Majdandžić, Banja Luka

  Moj biznis plan je bila nabavka krave jer živim na selu. Već smo imali jednu kravu, ali jedna krava nije dovoljna. Zbog toga sam tražila nabavku još jedne krave jer to mnogo znači mom domaćinstvu, što finansijski zbog zarade, a što zbog naših potreba za mlijekom, sirom i kajmakom. Prodajom proizvoda pokušavamo da osiguramo zaradu. Pored prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda, godišnje se može prodati i jedno tele i zaraditi 1.000,00 KM.