Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini

Pretraga

Koalicija KOMA

Naši partneri

FSU u BiH je tokom četiri godine rada ostvarila saradnju i partnerstvo sa 56 vladinih institucija na svim nivoima i drugih javnih ustanova, koje su aktivno podržale i učestvovale u implementaciji 58 projekata NVO-a i preduzeća. Lista partnera FSU u BiH.

FSU u BiH Press kutak

Himna FSU u BiH

Osnivač

DonatoriOsnovana „KOMA“, Koalicija marginalizovanih grupa u BiH sa motom: „ZA DRUŠTVO JEDNAKIH MOGUĆNOSTI!“

slika...

(Sarajevo, 17. novembar 2014): Preko 90 predstavnika javnog, civilnog i privatnog sektora, predstavnici donatorske zajednice i brojni mediji prisustvovali su danas u Sarajevu osnivačkoj Koaliciji marginalizovanih grupa u BiH „KOMA“. Memorandum o razumijevanju potpisale su 42 organizacije i pojedinci, predstavnici civilnog, javnog i privatnog sektora koji su dosadašnjim djelovanjem ostvarili uspjehe u borbi za prava marginalizovanih grupa. Proces učlanjenja koji je danas počeo će biti nastavljen.

 

Koalicija je osnovana i konvencija održana u organizaciji i uz podršku FSU u BiH i IBHI-ja, kao nosilaca Programa održivosti civilnog društva (CSSP) za sektor ljudska prava marginalizovanih grupa, koji je podržan od USAID-a.

Koma „Koalicija „KOMA“, kao neformalna, multisektorska mreža će združeno djelovati u cilju unapređenja ljudskih prava i jednakih mogućnosti marginalizovanih građana u Bosni i Hercegovini a na osnovu identifikovanih prioritetnih problema u sektoru”, istakla je Ranka Ninković- Papić, direktorica Fondacije za socijalno uključivanje u BiH, organizacije koja je jedna od inicijatora osnivanja Koalicije

Među prvim zadacima Koalicije su pokretanje dvije kampanje javnog zagovaranja uz pomoć USAID-a, u kojima će se tretirati goruća pitanja u sektoru poput:

• donošenja (entitetskih) mjera za uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti, poput izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti ili akata koji regulišu ovu materiju, 
• donošenja (entitetskih) mjera za regulisanje vaninstitucionalne podrške osobama sa invaliditetom, u cilju uspostavljanja humanijeg modela društvene pomoći marginalizovanim grupama.

Koma

Od ciljeva Koalicije u godinama koje slijede treba izdvojiti i još najmanje dvije kampanje zagovaranja koje će biti pokrenute u 2016. Prva od njih usmjerena je na donošenje novih politika i mjera u oblasti socijalnog poduzetništva. Donošenje novih mjera i politika će rezultirati većom socijalnom uključenošću marginalizovanih grupa putem ostvarivanja prava na rad i ekonomskog osnaživanja osoba i njihovih porodica. Druga kampanja će se odnositi na donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona u domenu izbornih prava nacionalnih manjina čime će se stvoriti uslovi da pripadnici nacionalnih manjina koji budu izabrani u zakonodavna tijela uspješnije zastupaju interese te populacije.Naši korisnici

 • Slobodan Tešunović, Bijeljina

  Veoma mnogo mi znači što sam dobio mogućnost da se zaposlim u okviru ovog projekta, to znači sigurnost i egzistenciju za naše porodice. Na ovaj način zarađujemo i obezbjeđujemo staž. To što je u okviru projekta nabavljena nova oprema, kao što su trimeri i kamion, znači kvalitetniji rad i bolje uslove za rad na ovim poslovima. To vjerovatno stvara i mogućnost da ostanemo da radimo i nakon isteka projekta.

 • Bojana Glogovac, Trebinje

  Ova prilika za zapošljavanje na pet mjeseci u okviru projekta koji podržava Fondacija za socijalno uključivanje u BiH mi znači mnogo. Bila sam ovdje na radnoj okupaciji. Ovo je prvi put da sam zaposlena i da zarađujem novac.

 • Srećko Lalić, Trebinje

  Prije ovog projekta nisam imao mogućnosti da se zaposlim. Prije pet godina sam završio srednju ekonomsku školu i ovo mi je prvi put da sam u radnom odnosu, zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i mogućnosti da se zaposlim. Mnogo mi znači što mi je data mogućnost da se zaposlim kroz ovaj projekat.

 • Almir Bakić, Tuzla

  Plastenik mi puno znači jer sam već godinama nezaposlen. Osoba sa invaliditetom sam od 2007. godine i ne mogu naći posao. Donacija plastenika mi je omogućila da ostvarim samozapošljavanje. Poslije špinata ću zasaditi luk i salatu, koje planiram prodati. Zahvaljujem Fondaciji za socijalno uključivanje u BiH i Udruženju "BOSPER" što su omogućili ljudima poput mene da uspiju da sami nešto ostvare.

 • Šefik Čajić, Tuzla

  Već 10 godina sam u penziji. Bolujem od bipolarne depresije. Rad u plasteniku mi dođe kao okupaciona terapija. Podršku mi pružaju supruga i mlađi sin. Špinat ću probati prodati na pijaci. Poslije špinata sam planirao da zasadim paradajz i papriku. Prodaja špinata i drugog povrća će pomoći mojoj porodici, s obzirom da primam minimalnu penziju.

 • Edin Korugić-Zahirović, Donji Vakuf

  Nas u domaćinstvu ima ukupno 7 članova. Ja sam ratni-vojni invalid sa 70% oštećenja i nezaposlen sam. Rad u plastenicima mi puno znači za finansijski boljitak, jer mi troje djece ide u školu, a primanja su slaba. Nadam se da ćemo ostvariti prodaju povrća i da će biti prilike da se zaposli još ljudi.

 • Ćamila Hadžić, Donji Vakuf

  Angažman na poslovima sadnje u plasteniku za mene znači da ću imati malo bolje uslove života i moći da zaradim nešto za svoju djecu. Svaka zarada nam je dobro došla pošto nas u porodici ima puno, plaćamo kiriju, školujemo troje djece a samo suprug radi. Nadam se da će biti još prilika za rad.

 • Duška Ševa-Majdandžić, Banja Luka

  Moj biznis plan je bila nabavka krave jer živim na selu. Već smo imali jednu kravu, ali jedna krava nije dovoljna. Zbog toga sam tražila nabavku još jedne krave jer to mnogo znači mom domaćinstvu, što finansijski zbog zarade, a što zbog naših potreba za mlijekom, sirom i kajmakom. Prodajom proizvoda pokušavamo da osiguramo zaradu. Pored prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda, godišnje se može prodati i jedno tele i zaraditi 1.000,00 KM.