Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini

Pretraga

Koalicija KOMA

Naši partneri

FSU u BiH je tokom četiri godine rada ostvarila saradnju i partnerstvo sa 56 vladinih institucija na svim nivoima i drugih javnih ustanova, koje su aktivno podržale i učestvovale u implementaciji 58 projekata NVO-a i preduzeća. Lista partnera FSU u BiH.

FSU u BiH Press kutak

Himna FSU u BiH

Osnivač

DonatoriFSU u BiH predstavila Koaliciju KOMA na trećem Sajmu obrazovanja i zapošljavanja u Mostaru

slika...

Po treći put, 27. novembra 2015. godine Ured Specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini i Norveška ambasada u BiH su bili domaćini na Sajmu obrazovanja i zapošljavanja koji je organizovan u  Mepas Mall-u u Mostaru, 27.11.2015. godine. Na više od 150 štandova predstavili su se poslodavci, lokalni i međunarodni projekti obrazovanja i zapošljavanja, nevladin sektor, posrednici u zapošljavanju.  

Na Sajmu je učestvovala i Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH), predstavivši FSU u BiH aktivnosti u zapošljavanju marginalizovanih grupa i Koaliciju „KOMA“ i njene dosadašnje i buduće aktivnosti na posebnom štandu zajedno sa članicama KOMA-e iz Udruge građana, roditelja, prijatelja osoba sa invaliditetom i posebnim potrebama ZHŽ („Utjeha“) iz Širokog Brijega, Udruge oboljelih od cerebralne paralize i osoba sa invaliditetom ŽZH (“UOCP”) iz Širokog Brijega i Preduzeća za zapošljavanje invalida “Patriot”, Bijeljina. Članice Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji (“SONATA”) iz Trebinja i Društva za slijepa i slabovidna lica – „TMP“ d.o.o. iz Sarajeva su na posebnom štandu predstavili svoje proizvode. 

 

Fondacija za socijalno uključivanje je FSU u BiH i KOMA-u predstavila kroz publikacije izložene na štandu i prezentaciju „Zapošljavanje i samozapošljavanje marginalizovanih grupa kroz socijalno poduzetništvo - Iskustva FSU u BiH“ koju je prezentovala direktorica FSU u BiH, Ranka Ninković-Papić.

Almir Hadžić je ispred Društva za slijepa i slabovidna lica – „TMP“ d.o.o. održao prezentaciju pod nazivom „Predstavljanje razvoja zaštitne radionice“.

 

 

FSU u BiH je takođe promovisala aktivnosti članice KOMA-e Uspon.ba iz Sarajeva, socijalno preduzeće osnovano sa ciljem pružanja profesionalne podrške osobama sa invaliditetom  i Udruženje građana oboljelih od cerebralne dječije paralize i distrofije iz Goražda, njihove proizvode i info materijale.

Sajam je pružio mogućnost nezaposlenim mladim ljudima i studentima iz cijele zemlje da se uključe u direktne razgovore s kompanijama i potencijalnim poslodavcima, kao i da se upoznaju s mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja u BiH. Istovremeno, Sajam je ujedno predstavljao i  priliku za kompanije i institucije da predstave svoj rad, razmijene informacije i privuku pažnju poslovnih partnera i onih koji traže posao. Naši korisnici

 • Slobodan Tešunović, Bijeljina

  Veoma mnogo mi znači što sam dobio mogućnost da se zaposlim u okviru ovog projekta, to znači sigurnost i egzistenciju za naše porodice. Na ovaj način zarađujemo i obezbjeđujemo staž. To što je u okviru projekta nabavljena nova oprema, kao što su trimeri i kamion, znači kvalitetniji rad i bolje uslove za rad na ovim poslovima. To vjerovatno stvara i mogućnost da ostanemo da radimo i nakon isteka projekta.

 • Bojana Glogovac, Trebinje

  Ova prilika za zapošljavanje na pet mjeseci u okviru projekta koji podržava Fondacija za socijalno uključivanje u BiH mi znači mnogo. Bila sam ovdje na radnoj okupaciji. Ovo je prvi put da sam zaposlena i da zarađujem novac.

 • Srećko Lalić, Trebinje

  Prije ovog projekta nisam imao mogućnosti da se zaposlim. Prije pet godina sam završio srednju ekonomsku školu i ovo mi je prvi put da sam u radnom odnosu, zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i mogućnosti da se zaposlim. Mnogo mi znači što mi je data mogućnost da se zaposlim kroz ovaj projekat.

 • Almir Bakić, Tuzla

  Plastenik mi puno znači jer sam već godinama nezaposlen. Osoba sa invaliditetom sam od 2007. godine i ne mogu naći posao. Donacija plastenika mi je omogućila da ostvarim samozapošljavanje. Poslije špinata ću zasaditi luk i salatu, koje planiram prodati. Zahvaljujem Fondaciji za socijalno uključivanje u BiH i Udruženju "BOSPER" što su omogućili ljudima poput mene da uspiju da sami nešto ostvare.

 • Šefik Čajić, Tuzla

  Već 10 godina sam u penziji. Bolujem od bipolarne depresije. Rad u plasteniku mi dođe kao okupaciona terapija. Podršku mi pružaju supruga i mlađi sin. Špinat ću probati prodati na pijaci. Poslije špinata sam planirao da zasadim paradajz i papriku. Prodaja špinata i drugog povrća će pomoći mojoj porodici, s obzirom da primam minimalnu penziju.

 • Edin Korugić-Zahirović, Donji Vakuf

  Nas u domaćinstvu ima ukupno 7 članova. Ja sam ratni-vojni invalid sa 70% oštećenja i nezaposlen sam. Rad u plastenicima mi puno znači za finansijski boljitak, jer mi troje djece ide u školu, a primanja su slaba. Nadam se da ćemo ostvariti prodaju povrća i da će biti prilike da se zaposli još ljudi.

 • Ćamila Hadžić, Donji Vakuf

  Angažman na poslovima sadnje u plasteniku za mene znači da ću imati malo bolje uslove života i moći da zaradim nešto za svoju djecu. Svaka zarada nam je dobro došla pošto nas u porodici ima puno, plaćamo kiriju, školujemo troje djece a samo suprug radi. Nadam se da će biti još prilika za rad.

 • Duška Ševa-Majdandžić, Banja Luka

  Moj biznis plan je bila nabavka krave jer živim na selu. Već smo imali jednu kravu, ali jedna krava nije dovoljna. Zbog toga sam tražila nabavku još jedne krave jer to mnogo znači mom domaćinstvu, što finansijski zbog zarade, a što zbog naših potreba za mlijekom, sirom i kajmakom. Prodajom proizvoda pokušavamo da osiguramo zaradu. Pored prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda, godišnje se može prodati i jedno tele i zaraditi 1.000,00 KM.