Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini

Pretraga

Koalicija KOMA

Naši partneri

FSU u BiH je tokom četiri godine rada ostvarila saradnju i partnerstvo sa 56 vladinih institucija na svim nivoima i drugih javnih ustanova, koje su aktivno podržale i učestvovale u implementaciji 58 projekata NVO-a i preduzeća. Lista partnera FSU u BiH.

FSU u BiH Press kutak

Himna FSU u BiH

Osnivač

DonatoriOdržana dva Okrugla stola pod nazivom „Analiza potreba, prava i položaja osoba sa invaliditetom u BiH“ 22. mart, Sarajevo i 5. april, Banja Luka

U sklopu projekta Program održivosti civilnog društva (CSSP) u sektoru ljudska prava – marginalizovane grupe, Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU u BiH) održala je dva Okrugla stola na temu „Analiza potreba, prava i položaja osoba sa invaliditetom u BiH“, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Prvi Okrugli sto održan je 22. marta 2017. u Sarajevu, u prostorijama Networks INT d.o.o., s početkom u 11 h.

Drugi Okrugli sto održan je 5. aprila 2017. u Banjoj Luci, u prostorijama Organizacije amputiraca UDAS RS, s početkom u 11 h.

Cilj ovih događaja je bio prezentacija FSU u BiH istraživanja i dokumenta „Analiza potreba, prava i položaja osoba sa invaliditetom (OSI) u Bosni i Hercegovini“ u čijoj su pripremi aktivno učestvovale osobe sa invaliditetom (OSI), udruženja osoba sa invaliditetom, privredna društva koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kao i osobe sa invaliditetom koje se samozapošljavaju, te pojedinci, a koju je FSU u BiH uradila u periodu novembar 2016.- februar 2017. u saradnji sa akademskom zajednicom i entitetskim Fondovima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (FBiH i RS). Na ovu temu su govorili: Ljubo Lepir, profesor sa Fakulteta političkih nauka Banja Luka; Nerin Dizdar (Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH); Sabina Čano (Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH); Sandra Trkulja (Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS) i Ranka Ninković-Papić, direktorica FSU u BiH.

Na Okruglom stolu održanom 22.3.2017. u Sarajevu ukupno je, pored 5 predstavnika FSU u BiH i IBHI-a (4 Ž/1 M) učestvovalo 49 učesnika/ca (26 M/23 Ž). Događaj su popratila 4 medija putem 5 medijskih objava.

Na Okruglom stolu održanom 5.4.2017. u Banjoj Luci ukupno su, pored 4 predstavnika FSU u BiH i IBHI-a (3 Ž/1 M), učestvovala 34 učesnika/ce (22 M/12 Ž). Događaj je popratilo 5 medija putem 10 medijskih objava.

Fotografije sa Okruglog stola održanog 22.3.2017. u Sarajevu:

 

 

Fotografije sa Okruglog stola održanog 5.4.2017. u Banjoj Luci:

 

 Naši korisnici

 • Slobodan Tešunović, Bijeljina

  Veoma mnogo mi znači što sam dobio mogućnost da se zaposlim u okviru ovog projekta, to znači sigurnost i egzistenciju za naše porodice. Na ovaj način zarađujemo i obezbjeđujemo staž. To što je u okviru projekta nabavljena nova oprema, kao što su trimeri i kamion, znači kvalitetniji rad i bolje uslove za rad na ovim poslovima. To vjerovatno stvara i mogućnost da ostanemo da radimo i nakon isteka projekta.

 • Bojana Glogovac, Trebinje

  Ova prilika za zapošljavanje na pet mjeseci u okviru projekta koji podržava Fondacija za socijalno uključivanje u BiH mi znači mnogo. Bila sam ovdje na radnoj okupaciji. Ovo je prvi put da sam zaposlena i da zarađujem novac.

 • Srećko Lalić, Trebinje

  Prije ovog projekta nisam imao mogućnosti da se zaposlim. Prije pet godina sam završio srednju ekonomsku školu i ovo mi je prvi put da sam u radnom odnosu, zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i mogućnosti da se zaposlim. Mnogo mi znači što mi je data mogućnost da se zaposlim kroz ovaj projekat.

 • Almir Bakić, Tuzla

  Plastenik mi puno znači jer sam već godinama nezaposlen. Osoba sa invaliditetom sam od 2007. godine i ne mogu naći posao. Donacija plastenika mi je omogućila da ostvarim samozapošljavanje. Poslije špinata ću zasaditi luk i salatu, koje planiram prodati. Zahvaljujem Fondaciji za socijalno uključivanje u BiH i Udruženju "BOSPER" što su omogućili ljudima poput mene da uspiju da sami nešto ostvare.

 • Šefik Čajić, Tuzla

  Već 10 godina sam u penziji. Bolujem od bipolarne depresije. Rad u plasteniku mi dođe kao okupaciona terapija. Podršku mi pružaju supruga i mlađi sin. Špinat ću probati prodati na pijaci. Poslije špinata sam planirao da zasadim paradajz i papriku. Prodaja špinata i drugog povrća će pomoći mojoj porodici, s obzirom da primam minimalnu penziju.

 • Edin Korugić-Zahirović, Donji Vakuf

  Nas u domaćinstvu ima ukupno 7 članova. Ja sam ratni-vojni invalid sa 70% oštećenja i nezaposlen sam. Rad u plastenicima mi puno znači za finansijski boljitak, jer mi troje djece ide u školu, a primanja su slaba. Nadam se da ćemo ostvariti prodaju povrća i da će biti prilike da se zaposli još ljudi.

 • Ćamila Hadžić, Donji Vakuf

  Angažman na poslovima sadnje u plasteniku za mene znači da ću imati malo bolje uslove života i moći da zaradim nešto za svoju djecu. Svaka zarada nam je dobro došla pošto nas u porodici ima puno, plaćamo kiriju, školujemo troje djece a samo suprug radi. Nadam se da će biti još prilika za rad.

 • Duška Ševa-Majdandžić, Banja Luka

  Moj biznis plan je bila nabavka krave jer živim na selu. Već smo imali jednu kravu, ali jedna krava nije dovoljna. Zbog toga sam tražila nabavku još jedne krave jer to mnogo znači mom domaćinstvu, što finansijski zbog zarade, a što zbog naših potreba za mlijekom, sirom i kajmakom. Prodajom proizvoda pokušavamo da osiguramo zaradu. Pored prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda, godišnje se može prodati i jedno tele i zaraditi 1.000,00 KM.