Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini

Pretraga

Koalicija KOMA

Naši partneri

FSU u BiH je tokom četiri godine rada ostvarila saradnju i partnerstvo sa 56 vladinih institucija na svim nivoima i drugih javnih ustanova, koje su aktivno podržale i učestvovale u implementaciji 58 projekata NVO-a i preduzeća. Lista partnera FSU u BiH.

FSU u BiH Press kutak

Himna FSU u BiH

Osnivač

DonatoriPublikacija 7Publikacije 6Publikacija 5Publikacija 4Publikacija 3Publikacija 2Publikacija 1

Kako napisati projekat

Pod nazivom “Razvoj projektnih prijedloga”, 09 -10 maja, u Sarajevu, održan je drugi u nizu od pet treninga koji će omogućiti članicama Koalicije marginalizovanih grupa u BiH “KOMA”, da bolje razumiju i savladaju osnovne principe i korake u pripremi projekata. Učesnicima su prezentirane neke od vještina neophodnih za izradu projektnog prijedloga poput upoznavanja sa dokumentacijom - logičkom matricom, popunjavanje projektnih formulara, izrade narativnog dijela aplikacije i konačno budžeta.

Objavljeno » 17.05.2019 više informacija...


„Zastani i poslušaj“ – kako prikupiti sredstva za rad organizacija koji promoviraju prava marginalizovanih grupa

Radionica o strateškom planiranju i prikupljanju sredstava, koja je održana u Sarajevu 22-23. aprila 2019., među prvim je aktivnostima projekta „Zastani i poslušaj“ kojeg finansira Evropska unija i UNICEF. Okupila je 23 učesnika i učesnice Koalicije marginalizovanih grupa KOMA iz Banja Luke, Tuzle, Rudog, Bileće, Zenice, Bužima, Bihaća, Mostara i Gruda, kako bi uz trenericu Bojanu Slijepčević, naučili o procesu strateškog planiranja u pristupanju fondovima koji predstavljaju jedan od osnovnih izvora finansiranja organizacija civilnog društva. 

Objavljeno » 25.04.2019 više informacija...


Izgradimo zagovaračku platformu za socijalnu uključenost u BiH - "Zastani i poslušaj..."

...pod ovim će se motom u naredne dvije i po godine odvijati projekat Fondacije za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) i partnerske organizacije IBHI, koji će doprinijeti boljem umrežavanju organizacija civilnog društva u sektoru socijalne uključenosti, vidljivijem zastupanju i boljem komuniciranju interesa i potreba marginaliziranih grupa i njihovoj zastupljenosti u socijalnim politikama i modernim strategijama relevantnim za procese EU integracija.

Objavljeno » 25.03.2019 više informacija...


FSU u BiH projekat „Uloga marginalizovanih grupa u procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini”, oktobar 2018. – maj 2019.

Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU u BiH) je 5. oktobra 2018. godine potpisala ugovor sa Ambasadom Savezne Republike Njemačke u BiH (u visini od  49.795,00 EUR) na period od 8 mjeseci, od 1.10.2018. do 31.5.2019. godine, za implementaciju  projekta pod nazivom “Uloga marginalizovanih grupa u procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini”.

 

Cilj projekta je promovisati, zagovarati i direktno uticati na proces pomirenja u BiH s pristupom od nižeg ka višem nivou u okupljanju ranjivih i marginalizovanih pojedinaca i grupa (osobe s invaliditetom, djeca, starije osobe, žene, nacionalne / etničke manjine, LGBT populacija, itd.) kroz međusobnu podršku i zajedničke ciljeve bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Objavljeno » 14.03.2019 više informacija...


Održan Okrugli sto „Analiza i monitoring stanja i prioritetnih problema u oblasti ljudska prava-marginalizovane grupe u BiH“, Sarajevo, 24.05.2018.godine

U sklopu projekta Program održivosti civilnog društva (CSSP), za sektor ljudska prava– marginalizovane grupe, Fondacija za socijalno uključivanje (FSU u BiH) i partnerska organizacija Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) održali su okrugli sto  „Analiza i monitoring stanja i prioritetnih problema u oblasti ljudska prava-marginalizovane grupe u BiH“.

Objavljeno » 27.06.2018 više informacija...Naši korisnici

 • Slobodan Tešunović, Bijeljina

  Veoma mnogo mi znači što sam dobio mogućnost da se zaposlim u okviru ovog projekta, to znači sigurnost i egzistenciju za naše porodice. Na ovaj način zarađujemo i obezbjeđujemo staž. To što je u okviru projekta nabavljena nova oprema, kao što su trimeri i kamion, znači kvalitetniji rad i bolje uslove za rad na ovim poslovima. To vjerovatno stvara i mogućnost da ostanemo da radimo i nakon isteka projekta.

 • Bojana Glogovac, Trebinje

  Ova prilika za zapošljavanje na pet mjeseci u okviru projekta koji podržava Fondacija za socijalno uključivanje u BiH mi znači mnogo. Bila sam ovdje na radnoj okupaciji. Ovo je prvi put da sam zaposlena i da zarađujem novac.

 • Srećko Lalić, Trebinje

  Prije ovog projekta nisam imao mogućnosti da se zaposlim. Prije pet godina sam završio srednju ekonomsku školu i ovo mi je prvi put da sam u radnom odnosu, zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i mogućnosti da se zaposlim. Mnogo mi znači što mi je data mogućnost da se zaposlim kroz ovaj projekat.

 • Almir Bakić, Tuzla

  Plastenik mi puno znači jer sam već godinama nezaposlen. Osoba sa invaliditetom sam od 2007. godine i ne mogu naći posao. Donacija plastenika mi je omogućila da ostvarim samozapošljavanje. Poslije špinata ću zasaditi luk i salatu, koje planiram prodati. Zahvaljujem Fondaciji za socijalno uključivanje u BiH i Udruženju "BOSPER" što su omogućili ljudima poput mene da uspiju da sami nešto ostvare.

 • Šefik Čajić, Tuzla

  Već 10 godina sam u penziji. Bolujem od bipolarne depresije. Rad u plasteniku mi dođe kao okupaciona terapija. Podršku mi pružaju supruga i mlađi sin. Špinat ću probati prodati na pijaci. Poslije špinata sam planirao da zasadim paradajz i papriku. Prodaja špinata i drugog povrća će pomoći mojoj porodici, s obzirom da primam minimalnu penziju.

 • Edin Korugić-Zahirović, Donji Vakuf

  Nas u domaćinstvu ima ukupno 7 članova. Ja sam ratni-vojni invalid sa 70% oštećenja i nezaposlen sam. Rad u plastenicima mi puno znači za finansijski boljitak, jer mi troje djece ide u školu, a primanja su slaba. Nadam se da ćemo ostvariti prodaju povrća i da će biti prilike da se zaposli još ljudi.

 • Ćamila Hadžić, Donji Vakuf

  Angažman na poslovima sadnje u plasteniku za mene znači da ću imati malo bolje uslove života i moći da zaradim nešto za svoju djecu. Svaka zarada nam je dobro došla pošto nas u porodici ima puno, plaćamo kiriju, školujemo troje djece a samo suprug radi. Nadam se da će biti još prilika za rad.

 • Duška Ševa-Majdandžić, Banja Luka

  Moj biznis plan je bila nabavka krave jer živim na selu. Već smo imali jednu kravu, ali jedna krava nije dovoljna. Zbog toga sam tražila nabavku još jedne krave jer to mnogo znači mom domaćinstvu, što finansijski zbog zarade, a što zbog naših potreba za mlijekom, sirom i kajmakom. Prodajom proizvoda pokušavamo da osiguramo zaradu. Pored prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda, godišnje se može prodati i jedno tele i zaraditi 1.000,00 KM.