Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini

Pretraga

Koalicija KOMA

Naši partneri

FSU u BiH je tokom četiri godine rada ostvarila saradnju i partnerstvo sa 56 vladinih institucija na svim nivoima i drugih javnih ustanova, koje su aktivno podržale i učestvovale u implementaciji 58 projekata NVO-a i preduzeća. Lista partnera FSU u BiH.

FSU u BiH Press kutak

Himna FSU u BiH

Osnivač

DonatoriPublikacija 7Publikacije 6Publikacija 5Publikacija 4Publikacija 3Publikacija 2Publikacija 1

Održana ulična akcija Koalicije KOMA „Zašto sam na margini?“

U Sarajevu je 14.6.2015. godine održana ulična akcija „Zašto sam na margini?“ Koalicije marginalizovanih grupa u Bosni i Hercegovini - KOMA, uz podršku USAID-a. Akciju je organizovala Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU u BiH) kao sekretarijat Koalicije. Ulična akcija je organizovana s ciljem skretanja pažnje građana na probleme različitih marginalizovanih skupina u BiH. 

Objavljeno » 17.06.2015 više informacija...


Akcija Koalicije KOMA: Moja priča i Moj prigovor

Koalicija marginalizovanih grupa u BiH – KOMA trenutno provodi dvije kampanje javnog zagovaranja: 1) uspostavljanje minimuma socijalne sigurnosti i jednakih mogućnosti i 2) regulisanje vaninstitucionalne podrške građanima iz marginalizovanih grupa. 

Objavljeno » 11.06.2015 više informacija...


Koalicija KOMA: Održano 6 javnih debata

Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU u BiH) je, u saradnji s Inicijativom za bolju i humaniju inkluziju (IBHI), u novembru 2014. godine osnovala Koaliciju marginalizovanih grupa u BiH – KOMA i vrši ulogu sekretarijata KOME. Koalicija KOMA okuplja pojedince, nevladine organizacije, predstavnike javnih institucija, društveno odgovorne firme i socijalna preduzeća u misiji rješavanja prioritetnih problema u sektoru ljudskih prava marginalizovanih grupa. KOMA trenutno broji 62 članice iz cijele BiH i cilj joj je da putem javnog zagovaranja direktno utiče na proces donošenja javnih politika u ovoj oblasti. Izvršni odbor Koalicije KOMA imenovan je na osnivačkoj konvenciji Koalicije 17. novembra 2014. godine i održao je dva sastanka – 11. februara i 6. maja 2015. godine.

Objavljeno » 09.06.2015 više informacija...


FSU u BiH predstavila Koaliciju KOMA na Sajmu obrazovanja i zapošljavanja II u Banja Luci

U petak, 20. 3. 2015. godine, u Dvorani Borik u Banja Luci je organizovan Sajam obrazovanja i zapošljavanja II, sa 170 štandova i u tri Paviljona, predviđena za prezentacije.

Na Sajmu je učestvovala Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH), predstavivši Koaliciju KOMA i njene aktivnosti na posebnom štandu i kroz dobro posjećenu prezentaciju, pod nazivom „Zapošljavanje i samozapošljavanje marginalizovanih osoba“, u Paviljonu 2 (NVO i ostali). Prezentacija se fokusirala na socijalno poduzetništvo kao alternativni vid zapošljavanja i samozapošljavanja marginalizovanih osoba. FSU u BiH je KOMU već predstavila na sajmu iste tematike u Zenici, u novembru 2014.

Objavljeno » 25.03.2015 više informacija...


Održan trening za članice Koalicije KOMA "Regulisanje vaninstitucionalne podrške građanima iz marginalizovanih grupa"

Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) organizovala je trening za članice Koalicije marginalizovanih grupa u BiH – KOMA i Tijela za javno zagovaranje (TJZ) za kampanju „Regulisanje vaninstitucionalne podrške građanima iz marginalizovanih grupa“, koji je održan u četvrtak i petak, 12. i 13. februara 2015. godine u Hotelu „Hollywood“ u Sarajevu. Na treningu, organizovanom uz podršku USAID-a, učestvovalo je 20 osoba – članica KOME i Tijela za javno zagovaranje.

Koalicija vrši pripreme za pokretanje kampanje javnog zagovaranja u oblasti donošenja (entitetskih) mjera za regulisanje vaninstitucionalne podrške građanima iz marginalizovanih grupa u BiH.

Objavljeno » 23.02.2015 više informacija...Naši korisnici

 • Slobodan Tešunović, Bijeljina

  Veoma mnogo mi znači što sam dobio mogućnost da se zaposlim u okviru ovog projekta, to znači sigurnost i egzistenciju za naše porodice. Na ovaj način zarađujemo i obezbjeđujemo staž. To što je u okviru projekta nabavljena nova oprema, kao što su trimeri i kamion, znači kvalitetniji rad i bolje uslove za rad na ovim poslovima. To vjerovatno stvara i mogućnost da ostanemo da radimo i nakon isteka projekta.

 • Bojana Glogovac, Trebinje

  Ova prilika za zapošljavanje na pet mjeseci u okviru projekta koji podržava Fondacija za socijalno uključivanje u BiH mi znači mnogo. Bila sam ovdje na radnoj okupaciji. Ovo je prvi put da sam zaposlena i da zarađujem novac.

 • Srećko Lalić, Trebinje

  Prije ovog projekta nisam imao mogućnosti da se zaposlim. Prije pet godina sam završio srednju ekonomsku školu i ovo mi je prvi put da sam u radnom odnosu, zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i mogućnosti da se zaposlim. Mnogo mi znači što mi je data mogućnost da se zaposlim kroz ovaj projekat.

 • Almir Bakić, Tuzla

  Plastenik mi puno znači jer sam već godinama nezaposlen. Osoba sa invaliditetom sam od 2007. godine i ne mogu naći posao. Donacija plastenika mi je omogućila da ostvarim samozapošljavanje. Poslije špinata ću zasaditi luk i salatu, koje planiram prodati. Zahvaljujem Fondaciji za socijalno uključivanje u BiH i Udruženju "BOSPER" što su omogućili ljudima poput mene da uspiju da sami nešto ostvare.

 • Šefik Čajić, Tuzla

  Već 10 godina sam u penziji. Bolujem od bipolarne depresije. Rad u plasteniku mi dođe kao okupaciona terapija. Podršku mi pružaju supruga i mlađi sin. Špinat ću probati prodati na pijaci. Poslije špinata sam planirao da zasadim paradajz i papriku. Prodaja špinata i drugog povrća će pomoći mojoj porodici, s obzirom da primam minimalnu penziju.

 • Edin Korugić-Zahirović, Donji Vakuf

  Nas u domaćinstvu ima ukupno 7 članova. Ja sam ratni-vojni invalid sa 70% oštećenja i nezaposlen sam. Rad u plastenicima mi puno znači za finansijski boljitak, jer mi troje djece ide u školu, a primanja su slaba. Nadam se da ćemo ostvariti prodaju povrća i da će biti prilike da se zaposli još ljudi.

 • Ćamila Hadžić, Donji Vakuf

  Angažman na poslovima sadnje u plasteniku za mene znači da ću imati malo bolje uslove života i moći da zaradim nešto za svoju djecu. Svaka zarada nam je dobro došla pošto nas u porodici ima puno, plaćamo kiriju, školujemo troje djece a samo suprug radi. Nadam se da će biti još prilika za rad.

 • Duška Ševa-Majdandžić, Banja Luka

  Moj biznis plan je bila nabavka krave jer živim na selu. Već smo imali jednu kravu, ali jedna krava nije dovoljna. Zbog toga sam tražila nabavku još jedne krave jer to mnogo znači mom domaćinstvu, što finansijski zbog zarade, a što zbog naših potreba za mlijekom, sirom i kajmakom. Prodajom proizvoda pokušavamo da osiguramo zaradu. Pored prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda, godišnje se može prodati i jedno tele i zaraditi 1.000,00 KM.